• +359 29806297
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Turkey

There is no translation available.

ТурцияРепублика Турция има територия от 785 347 кв. км. Тя е разположена между Балканите, Кавказ и Близкия изток. 3% от територията ѝ е разположена в Европа, където граничи с България и Гърция. Граничи също с Грузия, Армения, азербайджанския ексклав Нахичеван, Иран, Сирия и Ирак. Страната е широко отворена към Черно, Мраморно и Средиземно море.

Населението наброява 81,8 млн. То е младо и естественият прираст през последните години е около 1 млн. души годишно. Мнозинството от хората са турци, най-голямото малцинство са кюрдите (според различните оценки 12-18 млн.), но съществуват също така и около 25 други етнически групи, сред които лази, черкези, албанци, араби и други. Над 99% от турските граждани са мюсюлмани. Доминира сунитският ислям, но съществува и значително по брой алевитско население (15-25% от общия брой).  

Страната е унитарна, а административното ѝ деление е на 81 провинции/вилаети, които от своя страна се подразделят на области (общо 923).

БВП на страната за 2017 г. е 863 390 млн. щ. д. (17 място в света) или 10 817 щ.д. на глава от населението.

На референдум през април 2017 г. е приета промяна на формата на управление от парламентарна към президентска република. Промените влизат в сила след проведените на 24 юни 2018 г. избори. Президентът, който има право на два петгодишни мандата, ще бъде глава и на изпълнителната власт. Парламентарно представени политически партии са Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Р. Т. Ердоган, която управлява от ноември 2002 г., кемалистката Народнорепубликанска партия, прокюрдската Демократична партия на народите, крайнодясната Партия на националистическото действие (в коалиция с ПСР), дясноцентристката Добра партия.

Република Турция е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС.

Най-сериозни спорове Турция има с Гърция по отношение Егейско море, с Кипър и Армения. Със Сирия и Ирак не са решени въпроси, свързани с трансграничните реки Тигър и Ефрат. 


©2022 Институт за балканистика с Център по тракология при БАН

Web agency "Kaya Productions" LTD, Sofia          Terms of Use

Search