• +359 29806297
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

In the Media

Посланик Боби Бобев в сутрешния блок на БНТ 1 за напрежението в Косово

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
There is no translation available.

За поредния конфликт между Сърбия и Косово говорихме в студиото на сутрешния блок на БНТ.  Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово беше в студиото на предаването, за да ни каже повече.

Косовските специални части извършиха арести за предполагаемо участие в организираната престъпност във всичките сръбски общини в северната част на Косово. Заради събитията сръбският президент Александър Вучич разпореди привеждането на всички части на сръбската армия в състояние на пълна бойна готовност.

Двама от членовете на временната административна мисия на ООН в Косово бяха сред арестуваните. Единият - руски гражданин, след това беше освободен. Мисията на ООН там е установена там след конфликта от 1999 година. Това е една мисия със затихващи функции. Те имат свои служители както от страни външни за Косово, така и от местни граждани. Руското външно министерство определи тази акция като провокация.

Часове след провеждането на полицейската акция Винченцо Грасо, говорителят на КейФОР заяви, че няма нищо странно в провеждането на тази операция, че там всичко е било редовно, че тя няма някаква етническа насоченост, а е насочена срещу криминалния контингент и срещу контрабандната търговия и корупцията. ЕС подчерта изрично, че Брюксел ще подкрепя всяка акция към установяване върховенството на закона.

 

Цялото предаване може да проследите тук


©2022 Институт за балканистика с Център по тракология при БАН

Web agency "Kaya Productions" LTD, Sofia          Terms of Use

Search