• +359 29806297
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

In the Media

Доц. Юра Константинова: Гръцкият парламент ще подкрепи договора с Македония

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
There is no translation available.

След като македонският парламент окончателно одобри името Северна Македония, споразумението между Атина и Скопие доведе до сътресение в гръцкото правителство. Оставка заради договора от Преспа подаде министърът на отбраната Панос Каменос, който е и лидер на "Независими гърци" - коалиционен партньор на управляващата СИРИЗА.

 

След среща с премиера лидерът на националистите от "Независими гърци" напусна правителството. Министърът на отбраната Панос Каменос оттегля министри и заместник-министри от квотата на партията. СИРИЗА губи мнозинство в парламента. Очаква се премиерът Ципрас да поиска вот на доверие, за да внесе за гласуване след това споразумението от Преспа. Очаква се председателят на парламента Никос Вуцис да предложи дебатите по поискания от премиера Алексис Ципрас вот на доверие към правителството да бъдат проведени утре, а гласуването да е в сряда. 

Доц. Юра Константинова от Института по балканистика при БАН коментира в предаването "12+3", че политическата криза в Гърция "не изглежда много голяма".  Оставката на Каменос беше очаквано, а освен това трима депутати от партията му декларираха, че ще подкрепят правителството. Правителството има 149 гласа, очакват се още два. Правителството ще продължи да управлява страната поне до евроизборите, прогнозира доц. д-р Константинова. Договорът ще мине в гръцкия парламент поне със 153 гласа, допълни експертът. Според доц. д-р Константинова са възможни предсрочни избори и премиерът Ципрас на практика е започнал предизборна кампания. Тя отбеляза също, че този договор ще бъде подкрепен дори и от един следващ парламент.

 

Цялото интервю с доц. Юра Константинова от Института по балканистика при БАН можете да видите и чуете тук


©2022 Институт за балканистика с Център по тракология при БАН

Web agency "Kaya Productions" LTD, Sofia          Terms of Use

Search