• +359 29806297
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Macedonia (FYROM)

There is no translation available.

МакедонияРепублика Македония се намира на Балканския полуостров, граничеща на север със Сърбия и Косово, на юг с Гърция, на запад с Албания и на изток с България. Нейната територия е 25 713 кв. км с население от 2 075 301 души. В Република Македония 64,2 % от населението се определя като македонци, 25,2 % като албанци, 3,9 % са турци, 2,7 % роми, 1,8 % сърби и 2,2 % се определят като други. Основните вероизповедания са православието (64,8 %) и мюсюлманството (33,3 %) както и има малък процент които се определят като католици, протестанти и др. Република Македония е административно реорганизирана на 80 общини като десет от тях са в главния град на страната – Скопие. БВП на държавата за 2017 г. е 619.788 млрд. денари (11.672 млрд. $), а на човек от населението съответно 298 840 денари (5628 $).

Република Македония е парламентарна държава с републиканска форма на устройство.

Основните политически партии се съставляват от македонския политически блок, който включва дясноориентираната Вътрешно македонска революционна организация – демократическа партия за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ) и лявоориентирания Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) и от албанският политически блок начело с Демократическия съюз за интеграция (ДСИ), Движението БЕСА, Алианс на албанците (АА) и Демократическата партия на албанците (ДПА). Съществуват и по-малки политически партии, които най-често са в коалиция с основните партии.

От 16 декември 2005 г. Република Македония е със статут на кандидат-член на ЕС и е в очакване да започне преговори за пълноправно членство в ЕС. Заради спора й с Гърция около конституционното име в международните организации от 1993 г. името й се употребява с временна представка – Бивша югославска република Македония. Въпреки, че на 17 юни 2018 г. се подписа Договора между Македония и Гърция за преименуването на Република Македония в Република Северна Македония, все още този проблем не е окончателно решен, тъй като за неговото успешно приложение са необходими конституционни промени в Македония и ратификация на договора в Гърция. С България на 1 август 2017 г. е подписан Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. В последните няколко години вътрешно и външнополитическите процеси в Република Македония се развиват изключително динамично. Затова и в много от статистическите данни се наблюдават чести промени и различия на гледните точки.


©2023 Институт за балканистика с Център по тракология при БАН

Web agency "Kaya Productions" LTD, Sofia          Terms of Use

Search